Οι 4 χώρες που μπορούν να κερδίσουν τη Eurovision 2025
- Αναλυτής του Καναπέ
- 10 Μαΐ
- διαβάστηκε 9 λεπτά
Μήνες αναμονής, 27 εθνικοί τελικοί, κληρώσεις, πρόβες, εκπλήξεις και απογοητεύσεις για να φτάσουμε μία εβδομάδα πριν την 69η έκδοση του διαγωνισμού της Eurovision. Εφτά μέρες πριν τη μεγάλη βραδιά στη Βασιλεία, ποιες χώρες μπορούν να κερδίσουν τον διαγωνισμό;
Αυστρία: Ένα από τα μεγάλα φαβορί της φετινής σεζόν είναι ο Johannes Pietsch (JJ) με την pop opera συμμετοχή ‘’Wasted Love’’ Το είδος της pop opera έχει δώσει από πολύ υψηλά πλασαρίσματα (Ιταλία 2015), μέχρι και συμμετοχές που πιο πολύ μας έμειναν για τον…καλτ χαρακτήρα τους, παρά για την επιτυχία τους στο διαγωνισμό (Ρουμανία 2013). Στο ‘’Wasted Love’’, βλέπουμε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πακέτα του είδους με ένα τραγούδι που ξεκινά ως κλασική eurovisionική μπαλάντα, συνεχίζει με πολύ ψηλές νότες που ελάχιστοι καλλιτέχνες που μπορούν να πετύχουν και κορυφώνεται με ένα πολύ ιδιαίτερο και δυνατό beat. Το τραγούδι φιγουράρει στη δεύτερη θέση των στοιχηματικών για νίκη, με πιθανότητες νίκης περίπου στο 25%.

Το δυνατό σημείο: To ‘’πακέτο’’. Ο συνδυασμός της μουσικής ενορχήστρωσης με την μοναδική (χωρίς υπερβολή) φωνητική ικανότητα και έκταση του JJ, κάνει το ‘’Wasted Love’’ ιδανικό για τις επιτροπές. Παράλληλα η πολύ έξυπνη χρήση των φωνητικών του JJ στη μετάβαση προς το beat του τραγουδιού, αλλάζει το τραγούδι ακριβώς στην κατάλληλη στιγμή, κρατάει συνεχές το ενδιαφέρον του ακροατή και κάνει το κομμάτι ικανό να βρει απήχηση και στο televoting, εκτός από τις επιτροπές.
Ο κίνδυνος: Τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα. Ενώ το beat είναι το πιο ενδιαφέρον και πιο έξυπνο μέρος του τραγουδιού, υπό συνθήκες, ίσως αποτελέσει και τη μεγαλύτερη του Αχίλλειο πτέρνα. Η μετάβαση που χρησιμοποιεί κομμάτι από τα φωνητικά του JJ δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα ερμηνεύεται ζωντανά ή θα είναι κομμάτι των προηχογραφημένων φωνητικών (μάλλον το δεύτερο). Αυτό σημαίνει ότι σε ένα σημαντικό κομμάτι και δη στην κορύφωση του κομματιού, ο JJ θα είναι αδρανής ερμηνευτικά στη σκηνή. Εκεί, έρχεται η σημασία ενός καλού staging. Αν ο Sergio Jaen που έχει αναλάβει τη σκηνική παρουσία του ‘’Wasted Love’’ καταφέρει στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα του κομματιού να χαρίσει μία στιγμή που θα μείνει ανεξίτηλη στους τηλεθεατές και θα εκτονώσει το δυναμισμό που το κομμάτι χτίζει σταδιακά, τότε ο JJ μπορεί να βρεθεί τροπαιούχος το ξημέρωμα της 18ης Μαΐου. Τα πρώτα δείγματα από τις πρόβες δείχνουν πολύ όμορφα. Αν όμως όλη η ένταση του τραγουδιού δεν κλιμακωθεί αντίστοιχα πάνω στη σκηνή και η πιο όμορφη μουσικά στιγμή του χαθεί επί σκηνής, τότε ο κίνδυνος το ‘’Wasted Love’’ να κατρακυλήσει βαθμολογικά ακόμα και στις επιτροπές, είναι υπαρκτός. Η οπτικοποίηση των τελευταίων 30 δευτερολέπτων αυτού του τραγουδιού είναι το μεγαλύτερο στοίχημα και η μεγαλύτερη πρόκληση κατ’εμέ του φετινού διαγωνισμού και το εάν η Eurovision θα επιστρέψει στη Βιέννη το 2026, θα κριθεί σε αυτά.
Το μονοπάτι νίκης: Η Αυστρία έχει το πιο εύκολο μονοπάτι νίκης, διότι το έχουμε δει να πραγματοποιείται τις τελευταίες δύο σεζόν. Η χώρα χρειάζεται ξεκάθαρη νίκη στις επιτροπές με διαφορά πόντων τέτοια, που ο νικητής του televoting να μη μπορεί να πλησιάσει στο σύνολο.
Σουηδία: Το πρώτο φαβορί των στοιχηματικών εταιρειών είναι το τραγούδι που δε θα φανταζόμασταν ποτέ ότι θα μπορούσε να στείλει η Σουηδία. Η πιο ευχάριστη φετινή συμμετοχή ερμηνεύεται από ένα Φινλανδικό κωμικό γκρουπ, ερμηνεύεται στα σουηδικά, φέρνει μία σάουνα επί σκηνής και για να καταφέρει να φτάσει στο διαγωνισμό έπρεπε να κάνει την ‘’επανάσταση’’ της απέναντι στο Σουηδικό ‘’δόγμα’’ της pop τελειότητας και τον νικητή της Eurovision 2015, Måns Zelmerlöw.

Το δυνατό σημείο: Το τραγούδι. Μερικές φορές τα πράγματα είναι απλά, ένα τραγούδι τυχαίνει να αρέσει σε όλους. Οι πρωταθλητές του κοινού των δύο τελευταίων σεζόνς έχουν αναδείξει την ανάγκη των τηλεθεατών για κάτι φρέσκο, κάτι διαφορετικό και ελαφρώς παράξενο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η κωμική συμμετοχή της Σουηδίας είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την επικράτηση στην προτίμηση του κοινού. Μάλιστα, το ‘’Bara Bada Bastu’’ είναι πιο προσβάσιμο και πιο ευχάριστο σα κομμάτι σε σχέση με τα επηρεασμένα από Rammstein κομμάτια των δύο προηγούμενων νικητών του televoting. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντλήσει ψήφους από ένα πιο διευρυμένο κοινό. Το γεγονός μάλιστα ότι το κομμάτι συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στην ιστορία του Melodifestivalen και ανέβηκε στη πρώτη θέση των Σουηδικών charts διατηρώντας την μέχρι και σήμερα (κάτι που ούτε η Loreen με το Tattοο δε κατάφερε), δείχνει τη δυναμική του τραγουδιού.
O κίνδυνος: Παραμένει μία fun συμμετοχή. Παρότι η Φιλανδία και η Κροατία το 2023 και το 2024 αντίστοιχα κυριάρχησαν στο televoting, οι πόντοι τους δεν έφτασαν να καλύψουν τη διαφορά πόντων από τους νικητές των επιτροπών. Μπορεί το επίπεδο παραγωγής και η ερμηνεία των KAJ να είναι υψηλότατων standards, οι επιτροπές όμως είναι πολύ δύσκολο να αναδείξουν νικήτρια μία αστεία συμμετοχή όπως το ‘’Bara Bada Bastu’’. Άλλωστε, είναι προς το συμφέρον τους να προωθούν τραγούδια που είναι εύκολο να γίνουν ραδιοφωνικά hits και προστατεύουν το διαγωνισμό από το να επιστρέψει σε εποχές οπού το πιο ‘’γελοίο κι εκκεντρικό’’ τραγούδι κερδίζει. Η Eurovision έκανε χρόνια να αποτινάξει αυτό το στερεότυπο από πάνω της κι ενώ στη περίπτωση των KAJ τα παραπάνω δεν ισχύουν, ίσως οι επιτροπές φέτος...φυσήσουν και το γιαούρτι και στερήσουν στο ‘’Bara Bada Bastu’’ τη δυνατότητα νίκης.
Μονοπάτι νίκης: Οι KAJ θα χρειαστεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν την απόδοση των Käärijä και Baby Lasagna στο televoting στις δύο προηγούμενες σεζόνς. Για να σηκώσουν το γυάλινο μικρόφωνο στη σκηνή της Βασιλείας το ξημέρωμα της 18ης Μαΐου, θα πρέπει να πετύχουν κάτι παρόμοιο όπως στο Melodifestivalen. Να κρατηθούν όσο πιο κοντά γίνεται στο νικητή των επιτροπών και με εμφατική νίκη στο televoting να πάρουν την πρωτιά. Σε αυτό θα βοηθήσει εάν η Γαλλία πάρει μεγάλο μέρος των πόντων των επιτροπών της Αυστρίας, σε μία επανάληψη του τι συνέβη το 2021. Tότε η Ελβετία επικράτησε στις επιτροπές, η Γαλλία ως δεύτερη των επιτροπών είχε ισχυρότερο televoting από την Ελβετία, οι δύο αλληλοεξουδετερώθηκαν και νικητές της βραδιάς ήταν οι νικητές του televoting — Måneskin.
Γαλλία: Μετά την περσινή 4η θέση, η Γαλλία αναθέτει την εκπροσώπηση της στη Eurovision 2025 στην 28χρονη Louane, ένα από τα πιο μεγάλα και εμπορικά ονόματα της χώρας. Το κομμάτι της, ‘’Maman’’, είναι μία έντονα συγκινησιακή μπαλάντα που αναφέρεται στη μητέρα της Louane που έχασε τη ζωή της το 2014 από καρκίνο, ενώ συνδέεται και με τη μετάβαση της ίδιας της Louane στη φάση της μητρότητας.

Δυνατό σημείο: Η χώρα. Η Γαλλία από τα μέσα της δεκαετίας των 00s και για τα επόμενα 10 χρόνια τερμάτισε πέντε φορές κάτω από την 20η θέση, μία στην 19η και πετυχαίνει να εμφανιστεί στη δεκάδα μόλις μία φορά. Αυτή συμβαίνει το 2009, όταν η χώρα επιστρατεύει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της, την Patricia Kaas. Η παρουσία όμως της Kaas κάθε άλλο παρά ενδεικτική ήταν των επιλογών της Γαλλίας εκείνη την περίοδο. Η χώρα αμφιταλαντεύεται μεταξύ ‘’joke entries’’, τραγούδια party αλλά και σε άλλες περιπτώσεις ανέμπνευστες μπαλάντες.
Μια δεκαετία μετά, η Γαλλία έχει τερματίσει δύο φορές στη πεντάδα — τη μία χάνοντας τη νίκη για 25 πόντους — και κάτω από την 20η θέση μόλις μία φορά. Η βελτίωση στη φόρμα της δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Ιδιαίτερα από το 2019 κι έπειτα, η Γαλλία έχει καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο στυλ τραγουδιών που βασίζονται στην έντονη επιρροή από το γαλλικό μουσικό είδος του ‘’chanson’’, στην υψηλής αισθητικής σκηνική παρουσία και στην επιλογή καλλιτεχνών με αδιαμφησβήτητες φωνητικές δυνατότητες και star quality. Αυτό τον δρόμο επέλεξε να ακολουθήσει και φέτος η Γαλλία. Η χώρα ανέθεσε την εκπροσώπηση της στη Louane, αποκάλυψε το τραγούδι με έναν από τους εντυπωσιακότερους τρόπους, μπροστά σε κοινό 80,000 θεατών στο Stade de France σε αγώνα ράγκμπι ανάμεσα στη Γαλλία και τη Σκωτία, ενώ επένδυσε για τη σκηνοθεσία του τραγουδιού στον Fredrik Rydman, τον άνθρωπο πίσω από τη νίκη του Nemo στη Eurovision 2024.
H Γαλλία βρίσκεται χωρίς νίκη στο διαγωνισμό από το 1977 κι έχει πλησιάσει τα τελευταία χρόνια κοντά στο να σπάσει αυτό το σερί. Παράλληλα, δε μοιάζει καθόλου αδιάφορη στη προοπτική να φιλοξενήσει το θεσμό. Η χώρα κατέκτησε τρείς φορές στα τελευταία πέντε χρόνια τον τίτλο στη Junior Eurovision, φιλοξενώντας το θεσμό και στο Παρίσι και στη Νίκαια. Με τη χώρα να έχει προσφάτως φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η διοργάνωση μιας Eurovision στην ‘’πόλη του φωτός’’ θα ήταν μία εξαιρετική προοπτική και για τους Γάλλους και για τους eurofans. Μένει απλά η Louane, να δώσει αυτό που έλειψε από Slimane και Barbara Pravi.
Ο κίνδυνος: Το τραγούδι. Όσο συγκινησιακό και υψηλό ποιοτικά τραγούδι κι αν είναι το ‘’Maman’’ κι όσο ταλαντούχα ερμηνεύτρια κι αν είναι η Louane, το συνολικό πακέτο μοιάζει να χάνει σε σύγκριση με το ‘’Mon Amour’’ ή το ‘’Voila’’. Κοιτώντας το σα συνταγή, έχει όλα εκείνα τα συστατικά που μπορούν να το κάνουν μία από τις νικητήριες μπαλάντες του διαγωνισμού. Κι όμως, τελειώνοντας την ακρόαση του είναι σα κάτι να λείπει. Αυτό που στη γλώσσα των eurofans λέμε ‘’winner vibes’’. Ίσως η αψεγάδιαστη σκηνική παρουσία να είναι η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα του ‘’Maman’’, όμως αν η σκηνοθεσία του Rydman δε δώσει το κάτι παραπάνω σε αυτό το κομμάτι, η φετινή γαλλική συμμετοχή κινδυνεύει να καταλήξει στις κάτω θέσεις της δεκάδας, μακριά από τη νίκη.
Το μονοπάτι νίκης: Η Γαλλία πρέπει οπωσδήποτε να τερματίσει στις ψήφους των επιτροπών πρώτη και με καλή διαφορά πάνω από την Αυστρία. Εάν με αυτό σα δεδομένο, το κοινό συνδεθεί με το συγκινητικό μήνυμα της Louane, τότε ίσως αυτό ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή της Γαλλίας στην κορυφή. Σε σχέση με τη Σουηδία και την Αυστρία όμως, η Γαλλία έχει σαφώς μικρότερο μονοπάτι νίκης.
Φινλανδία: Έχοντας βρεθεί κοντά στη δεύτερη νίκη της ιστορίας της το 2023, η Φινλανδία μοιάζει μία από τις χώρες που διψούν περισσότερο για να κατακτήσουν τον τίτλο της Eurovision. Αυτό είναι και εμφανές από τον επαγγελματισμό και το υψηλό επίπεδο του εθνικού τελικού της χώρας, το UMK. Τη φετινή εκπροσώπηση της χώρας αναλαμβάνει 32άχρονη Erika Vikman με το τραγούδι ‘’Ich Komme’’. Το κομμάτι συνδυάζει electropop και disco στοιχεία και ερμηνεύεται στα φινλανδικά παρά τον τίτλο που είναι στα γερμανικά.

Δυνατό σημείο: H Erika Vikman. Η 32άχρονη καλλιτέχνης από το Tampere αποτελούσε ένα από τα πιο βαριά χαρτιά της χώρας για τη Eurovision μετά τη πρώτη συμμετοχή της στο UMK το 2020. Μπορεί η τότε συμμετοχή της ‘’Cicciolina’’ να κατέληξε στη δεύτερη θέση, όμως ήταν αρκετή ώστε να απογειώσει και στη συνέχεια να καθιερώσει την Erika Vikman στη Φινλανδική μουσική σκηνή. Πέντε χρόνια αργότερα η Erika επανήλθε στο UMK με το ‘’Ich Komme’’ κι αποφάσισε να το κάνει ως νικήτρια. Η σκηνοθεσία του τραγουδιού στον εθνικό τελικό είναι δηλωτική της πληθωρικότητας της Erika ως καλλιτέχνη. Η Erika βρίσκεται ολομόναχη με το φακό να παραμένει συνέχεια εστιασμένος σε αυτή για δύο και κάτι λεπτά πάνω σε μία τεράστια σκηνή που με την επιβλητικότητα της την γεμίζει κάνοντας την να φαίνεται μία σταλιά. Στο τέλος του κομματιού η κάμερα απομακρύνεται λίγο από την Erika, ώστε λίγα δευτερόλεπτα μετά να τη ξαναδούμε να απογειώνεται πάνω σε ένα χρυσό μικρόφωνο, όσο οι led οθόνες της σκηνής προβάλλουν το όνομα ERIKA, χαρίζοντας μία από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές της φετινής σεζόν των εθνικών τελικών. Η Erika όχι απλώς καταπίνει άνετα την τεράστια σκηνή του UMK, το κάνει παραμένοντας φωνητικά άρτια και σταθερή, συνθέτοντας καθαρά από άποψη καλλιτεχνών μία από τις πιο πλήρεις solo εμφανίσεις τη φετινής σεζόν.
Ο κίνδυνος: Η κορύφωση και η ‘’κορύφωση’’: Καθαρά μουσικά, η κορύφωση του ‘’Ich Komme’’ ίσως δεν είναι αρκετή για να κάνει το κομμάτι νικητήριο. Χρειάζεται κανείς να ακούσει το κομμάτι για να καταλάβει ότι στο τέλος του κινείται λίγο διαφορετικά από το αναμενόμενο, πιθανώς μη δίνοντας την ανταμοιβή που περιμένει ο ακροατής στο χτίσιμο του τραγουδιού.
Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος για το τραγούδι βρίσκεται στους στίχους, το μήνυμα και την παρουσία της Erika. Το τραγούδι είναι μια συνεχής αναφορά στη γυναικεία απόλαυση της σεξουαλικής εμπειρίας και ουσιαστικά ενθαρρύνει σε μεγαλύτερη επικοινωνία και πιο ανοιχτόμυαλη στάση γύρω από αυτό το θέμα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το μήνυμα προέρχεται από μία χώρα που οι άνθρωποι της δυσκολεύονται περισσότερο να εκφράσουν τη σεξουαλική επιθυμία και που έχει στατιστικά έναν από τους χαμηλότερους δείκτες ικανοποίησης για τις γυναίκες (το συγκεκριμένο θέμα καλύπτουν εξαιρετικά σε βίντεο τους οι Overthinking Eurovision, προτιμώ να μη χρησιμοποιήσω και να οικειοποιηθώ περισσότερο από το υλικό τους και να παραπέμψω σε αυτό εδώ). Παρά όμως την κρισιμότητα και τη χρησιμότητα τέτοιων συζητήσεων, η Ευρώπη και δη η EBU δε μοιάζει έτοιμη γι’ αυτήν. Η πληθωρικότητα της Erika επί σκηνής που συνάδει με το μήνυμα του τραγουδιού έχει ήδη λογοκριθεί από την EBU, που ζήτησε αλλαγές από τη Φινλανδή καλλιτέχνη στην εμφάνιση της εν ’όψει της Eurovision, ώστε να εμφανιστεί πιο κόσμια. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη περσινή συμμετοχή της χώρας στη Eurovision, όπου ο εκπρόσωπος της Windows95Man εμφανίζονταν καλυμμένα μεν, γυμνός δε. Αυτά τα διπλά στάνταρ με τα οποία κρίνεται η γυναικεία θηλυκότητα κάνουν το τραγούδι ευάλωτο στην κρίση και των επιτροπών και σε μία μερίδα του κοινού, ιδιαίτερα σε μία εποχή που παρατηρείται μια κοινωνική στροφή προς το συντηρητισμό, ακόμα και στην Ευρώπη.
Το μονοπάτι νίκης: Η Φινλανδία έχει ελάχιστες πιθανότητες για νίκη και θα ήταν τεράστια έκπληξη αν τα κατάφερνε. Για να κερδίσει θα πρέπει να καταφέρει η Erika Vikman να δώσει μία τόσο συγκλονιστική εμφάνιση, που θα ‘’αναγκάσει’’ τους τηλεθεατές να πιάσουν τα κινητά στα χέρια και να την ψηφίσουν. Εάν αυτό δε συνδυαστεί με μία μέτρια βραδιά των KAJ και δυνατή κόντρα στις ψήφους των επιτροπών μεταξύ Γαλλίας και Αυστρίας, τότε η Φινλανδία μπορεί να αποτελέσει τον νικητή-έκπληξη της Eurovision 2025.
Θα μου έκανε εντύπωση αν κάποια άλλη από τις παραπάνω χώρες κατόρθωνε τελικά να κατακτήσει τη νίκη. Ίσως από τις υπόλοιπες, η Ολλανδία και η Αλβανία έχουν κάποιες ισχνές πιθανότητες. Υπάρχει ακόμα μία χώρα που δε θα έπρεπε να συμμετέχει στο διαγωνισμό, η νίκη της οποίας θα σήμαινε το τέλος της Eurovision όπως το γνωρίζουμε. Σε κάθε περίπτωση η Eurovision week ξεκινά, και η προσμονή κορυφώνεται. Για να δούμε, ποιός θα ''σπάσει τον κώδικα'' της Eurovision 2025;
Φτιαγμένο από λάτρεις της Eurovision για λάτρεις της Eurovision, το otesphere έρχεται για να υπεραναλύουμε παρέα την αγαπημένη μας μουσική και τηλεοπτική συνήθεια, να μαθαίνουμε ''πώς και γιατί'' συμβαίνει ό,τι συμβαίνει στον κόσμο της Eurovision και για να ανακαλύπτουμε καινούργια μουσική μέσω της διοργάνωσης μας, της OurTwitterESC (OTE). Καλώς ορίσατε στο νέο ''σπίτι'' των αγνών fans της Eurovision!
Comments